Proxmox High Availability

Proxmox ondersteunt High Availability (HA) in een cluster-situatie. Hiermee kun je ervoor zorgen dat een VM (of container) in het geval van uitval van de onderliggende node gestart wordt op een wel-functionerende node.

Hoewel dit een geweldig idee lijkt, heeft het inschakelen van HA ook nadelen:

1. Als je een VM vanuit de VM uit zet, start het cluster de VM weer op. Je wilt immers HA.
  2. Het cluster wordt strenger. Zodra er een VM met HA op een node staat en de node is om welke reden dan ook even niet beschikbaar, zal HA ervoor zorgen dat de onbereikbare node zichzelf reset (waardoor alle VM's op die node uit gaan) en worden alleen de VM's met HA elders gestart.
  3. Het kan voorkomen dat er automatisch VM's gestart worden op een node die qua capaciteit al op het randje zit. In die situatie heb je dus een node die down is (terecht of onterecht) en een node die processen gaat afschieten door middel van de 'OOM-killer', om te voorkomen dat hij helemaal uit geheugen loopt.

Het voordeel is natuurlijk duidelijk, VM's met HA staan in principe altijd aan. Maar al met al zijn er dus wel kanttekeningen te plaatsen. Het afgedekte risico is 'uitval van een node', wat in de praktijk vrijwel niet voor komt.

Als je toch besluit dat je HA in wilt schakelen op een VM, ga je als volgt te werk:

1. Ga naar de VM die je in HA wilt zetten
  2. Klik op 'More', rechtsbovenin het scherm
  3. Kies 'Manage HA'
  4. Zet 'Request State' op 'started'
  5. Klik op 'Add'

De machine staat nu in HA.

Lees voor meer uitgebreide informatie over HA de documentatie van Proxmox zelf.