Windows bootdisk omzetten van Virtio naar SCSI

Printen
In het verleden werkte Proxmox vooral met Virtio-disken, wat ervoor zorgde dat Windows goed performde. Inmiddels is Virtio ingehaald door virtio-scsi, wat een nog betere perfomance oplevert en ook nog meer functionaliteit biedt, zoals TRIM-support. Dankzij TRIM kan ruimte die niet meer in de VM in gebruik is, ook op het storagecluster weer vrijgegeven worden.

Helaas is het in Windows niet mogelijk om zomaar een disk om te zetten van Virtio naar SCSI. Als je dat doet zal de machine niet meer booten, totdat je hem weer terugzet naar Virtio. Dit artikel beschrijft de stappen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat je veilig je bootdisk om kunt zetten. Het is belangrijk om te beseffen dat er twee punten zijn waarop we definieren hoe de disk aangesloten is:
3c5f01282742e4c345c63bf1fd7dbb123b48bcf3?t=e0f2174b8a94419def34188dcc372522 De SCSI Controller en de disk. De SCSI Controller staat vaak op LSI 53C895A, dat gaan we dus aanpassen!

Stappenplan:
  1. Maak een back-up
  2. Weet zeker dat je back-up in orde is
  3. Verwijder de snapshots (dit is naderhand lastig, doordat de VM configuratie niet meer overeenkomt)
  4. Controleer of de 'Protection' in de tab 'Options' uitgeschakeld is
  5. Configureer de Virtio-driver CD voor de VM. Installeer de 'vioscsi'-drivers
  6. Zet de server uit en wijzig in Proxmox de SCSI Controller naar 'VirtIO SCSI'
  7. Voeg een nieuwe disk toe (1GB is groot genoeg) van het type 'SCSI'.
  8. Boot de server, ga naar Computer Management, Disk Management
  9. Controleer welke disk de boot disk is
  10. 'Online' de nieuwe 1GB disk
  11. 'Initialize' de 1GB disk
  12. Maak een 'New Simple Volume' op de 1GB disk
  13. Reboot de server
  14. Log in, en zet de server uit
  15. In Proxmox, Detach de disk(en) en onthoudt welke disk de boot-disk is
  16. Dubbelklik op de 'Unused' disken om ze weer toe te voegen aan de VM en voeg ze toe als SCSI, zet het 'discard' en 'SSD Emulation' vinkjes aan.
  17. In Proxmox, klik naar 'Options' en dubbelklik op 'Boot Order'. Kies daar de juiste SCSI-disk als bootdisk
  18. Boot de server
  19. Controleer of alle gewenste disken online zijn
  20. Zet de server uit, verwijder de tijdelijke disk en boot de server
  21. Zet indien gewenst het 'Protection' vinkje weer aan