Er was een probleem met het laden van de reacties.

Best Practice Windows VM aanmaken TCC

Support Portal  »  Knowledgebase  »  Bekijken van artikel

  Print
Bij het aanmaken van een VM zijn er een aantal instellingen die zorgen voor optimale prestaties.

Een goed begin is het kijken van deze video:

De Virtio ISO (virtio-win-*.iso) die je nodig hebt bij de installatie staat in de Tuxis Marketplace op uw TCC.


Aanmaken VM

Bij ieder venster zit linksonderin een help knop. Klik daarop om een uitleg te krijgen van iedere functie.


TIP: Voeg bij de hardware van de VPS 2 CD-ROMs toe. 1 met de Windows ISO en 1 met de VirtIO ISO.

Disk

 • Kies voor SCSI als disktype. De VirtIO block driver voor Windows wordt niet verder ontwikkeld en veel van de onderstaande features werken niet met VirtIO.
 • Wij raden aan om een Read en Write limit op de ops/s te zetten. De reden daarvoor is dat wanneer er op een VM iets mis gaat waardoor deze enorm hard gaat lezen en/of schrijven, die ene server niet de rest van de VPS-en beïnvloed doordat hij heel veel capaciteit gebruikt. Kies dus een waarde die niet al te laag is. 500 is echt de laagste waarde. Een RDP server zal eerder op 2000 of 3000 staan.
 • Met de Cache instelling is te spelen. Standaard is zonder cache de veiligste oplossing. Het is een balans tussen snelheid en kans op dataverlies. Write back een veilige keuze met een goede performance.
 • Zet een vinkje bij No Backup wanneer de disk onbelangrijk is. Bijvoorbeeld voor een tijdelijke machine of test machine. Dan zal bij het maken van de back-up die specifieke disk overslagen worden.
 • SSD emulation is veilig om aan te zetten. Het OS ziet dan dat het geen spinning disk heeft en zal features die onzinnig zijn bij SSD's niet toepassen.
 • Vink ook Discard aan. Met Discard aan, en een gast-OS met TRIM ondersteuning, worden blokken die door het OS als ongebruikt worden gemarkeerd na het verwijderen van bestanden ook verwijderd op de storage waardoor de diskimage krimpt en het schijfgebruik afneemt.
 • IO thread uitgeschakeld laten.


Netwerk

 • Als netwerkadapter kies je VirtIO. Daarvoor moet je wel drivers installeren in Windows. Dat kan nadat je de server geboot hebt. Stop de eerder gedownloade ISO erin en installeer de driver.


CPU
 • Een VM kan beter te veel dan te weinig CPU hebben. Als een VM CPU capaciteit niet gebruikt, dan is die capaciteit beschikbaar voor andere VM's.
 • MET CPU units bepaal je hoe belangrijk het is dat deze VM ook CPU cycles krijgt. 1024 is standaard. Kun je zo laten staan. Mag een VM absoluut nooit CPU te kort komen, dan kun je deze waarde ophogen.


Geheugen

 • Ballooning kun je inschakelen. Hiervoor heb je wel de ballooning drivers nodig.


En verder
Installeer ook de Quemu agent en de drivers uit de map vioserial drivers zoals getoond in het filmpje.


Driver installatie automatiseren
De drivers kun je natuurlijk ook in je eigen Windows ISO plaatsen. In de onderstaande links lees je hier meer over.

https://pve.proxmox.com/wiki/Windows_guests_-_build_ISOs_including_VirtIO_drivers
https://www.thomasmaurer.ch/2019/07/add-drivers-to-a-windows-server-2019-iso-image/
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/add-and-remove-drivers-to-an-offline-windows-image

Deel via
Vond u dit artikel zinvol?  

Verwante artikelen

© Tuxis B.V.