Best Practice Windows VM aanmaken TCC

• 31-01-2019 17:31

Bij het aanmaken van een VM zijn er een aantal instellingen die zorgen voor optimale prestaties.

Een goed begin is het kijken van deze video:

De Virtio ISO die je nodig hebt bij de installatie kun je hier downloaden. Kies de laatste sable versie:
https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/creating-windows-virtual-machines-using-virtio-drivers/index.html

Aanmaken VM

Bij ieder venster zit linksonderin een vraagteken. Klik daarop om een uitleg te krijgen van iedere functie.

Disk
  • Kies voor SCSI als disktype.
  • Wij raden aan om een Read en Write limit op de ops/s te zetten. De reden daarvoor is dat wanneer er op een VM iets mis gaat waardoor deze enorm hard gaat lezen en/of schrijven, die ene server niet de rest van de VPS-en be├»nvloed doordat hij heel veel capaciteit gebruikt. Kies dus een waarde die niet al te laag is. 500 is echt de laagste waarde. Een RDP server zal eerder op 2000 of 3000 staan.
  • Met de Cache instelling is te spelen. Standaard is zonder cache de veiligste oplossing. Caching brengt altijd een zeker risico met zich mee. Data wordt immers bewaard in het geheugen. Het is (ALTIJD) een balans tussen snelheid en dataverlies. Als caching noodzakelijk is om voldoende performance te halen, dan is write back is de te kiezen optie.
  • Zet een vinkje bij No Backup wanneer de disk onbelangrijk is. Bijvoorbeeld voor een tijdelijke machine of test machine.

Netwerk
  • Als netwerkadapter kies je VirtIO. Daarvoor moet je wel drivers installeren in Windows. Dat kan nadat je de server geboot hebt. Stop de eerder gedownloade ISO erin en installeer de driver.

CPU
  • Een VM kan beter te veel dan te weinig CPU hebben. Als een VM CPU capaciteit niet gebruikt, dan is die capaciteit beschikbaar voor andere VM's.
  • MET CPU units bepaal je hoe belangrijk het is dat deze VM ook CPU cycles krijgt. 1024 is standaard. Kun je zo laten staan. Mag een VM absoluut nooit CPU te kort komen, dan kun je deze waarde ophogen.

Geheugen
  • Ballooning niet aanzetten.