Wachtwoord uitwisselen of ontvangen via portal.tuxis.cloud

Printen

Een wachtwoord veilig aanleveren is best lastig. Mailen is onveilig, wij staan geen persoonlijke 06-nummers af waardoor versturen via SMS of Signal ook niet gaat. Bovendien kan het ook weer lastig zijn om een complex wachtwoord in de chatapp op uw telefoon te krijgen. Uitwisselen met 2FA actief wordt helemaal een gedoe. Daarom deze functionaliteit.

Hoe het werkt

Wanneer u inlogt op portal en rechtsboven klikt op uw inlognaam en dan op Persoonlijk, ziet u een tab met wachtwoorden.

Wachtwoorden staan in portal bij Persoonlijk en niet bij Bedrijf. Zo voorkomen we dat wanneer we een wachtwoord delen met een specifiek persoon, andere medewerkers het kunnen inzien. U kunt daarna ook bepalen wie het wachtwoord binnen uw bedrijf moet kunnen zien. En andersom, wanneer u een wachtwoord wil delen met ons, dan kunt u dat aangeven. Doet u dat niet, dan zien wij die wachtwoorden niet. U kunt deze functie dus ook gebruiken om wachtwoorden binnen uw organisatie te delen.

Het is geen wachtwoordmanager

Wachtwoorden worden na 30 dagen verwijdert. De reden? Het is een veilige manier van wachtwoorden uitwisselen, maar niet de veiligste manier om wachtwoorden permanent te bewaren. Portal moet immers het wachtwoord kunnen tonen en dus ontsleutelen en daarvoor moet de sleutel beschikbaar zijn voor Portal. Iets wat voor een wachtwoordmanager die wachtwoorden permanent bewaard absoluut niet gewenst is. Wachtwoorden bekijken kan overigens alleen als een gebruiker ook 2FA heeft ingeschakeld.

2FA uitwisselen

Wanneer u inloggegevens deelt van een account waarvan 2FA is ingeschakeld, dan kan er alsnog niet inlogt worden. Daar is 2FA natuurlijk voor bedoeld. Wachtwoord gelekt? Dan kan de ander niet inloggen. Helemaal zoals bedoeld, maar in dit geval niet handig. Daarom kunt u bij een wachtwoord ook de 2FA secret opslaan. Die kan dan gebruikt worden in de 2FA app zodat 2FA niet uitgeschakeld hoeft te worden op het account.

Dit klinkt allemaal wellicht wat complex. 2FA, wachtwoorden delen, ontsleutelen. Daarom adviseren we, log in op portal.tuxis.nl. Hebt u nog geen persoonlijk account aangemaakt? Gebruik dan de gegevens van https://klanten.tuxis.nl/ en maak daarna direct een persoonlijk account aan (rechtsboven > administrator > gebruiker toevoegen). Na het inloggen gaat u rechtsboven naar Persoonlijk, en klikt op wachtwoorden.