Wachtwoord nooit meer vergeten

Printen
Een wachtwoordmanager is een tool waarin u inlognamen, wachtwoorden en informatie (zoals private keys) veilig opslaat.
Er zijn twee typen:
  1. Online. Daarbij heb je een account op een website waar de wachtwoorden bewaard worden. Hoe veilig het is hangt af van de leverancier. Dergelijke diensten zijn uiteraard een gewild doelwit.
  2. In een bestand. Daarbij is er een zwaar versleuteld bestand die je bewaard op je PC. Dat bestand kun je overigens wel synchroniseren met bijvoorbeeld http://filesonline.eu
Optie 2 is de veiligste mits je het afschermt met een fatsoenlijk wachtwoord. We omschrijven hier de stappen voor het gebruiken van een Keepass wachtwoord database.

1. Download Keepass XC en installeer het: https://keepassxc.org/download/
    Keepass XC is het programma waarmee je het databasebestand kunt openen en inzien. Voor de smarphone en tablets zijn er ook tools om een dergelijk bestand te openen.
  2. Maak een nieuwe database aan. Daarbij moet je een wachtwoord opgeven. Hoe meer tekens je daarvoor gebruikt, hoe beter. Voorbeelden van goede wachtwoorden die makkelijk te onthouden zijn:
    1. Mijn smartphone bliept vooral op 7:00 uur op mijn nachtkastje
    2. Als ik de stekker uit mijn computer trek vind hij dat niet heel leuk mekkert bij het opstarten
    3. Met een natte handoek gaat afdrogen 's morgens maar heel moeizaam
    ziet dat het bijna normale zinnen zijn met worden die niet heel gebruikelijk zijn en vooral veel tekens.
  3. Je bent klaar om hem te vullen.
Zie hier wat screenshots van de software: https://keepassxc.org/screenshots/
Niet alle functionaliteit hoef je te gebruiken.

In de basis bewaar je een inlognaam, wachtwoord en URL.
Ieder wachtwoord, ook tijdelijk, sla je op in Keepass.
Laat Keepass lange wachtwoorden generen. Je hoeft ze immers toch niet in te typen.

Het bestand op meerdere computers met meerdere mensen gebruiken

Daar komt http://filesonline.eu om de hoek kijken. Daarmee kunt u bestanden op meerdere werkplekken gebruiken, op mobiele apparaten en delen met medewerkers en zelfs derden.
Als u de dienst afneemt, dan is het een kwestie van de Keepass database opslaan in een map die gesynchroniseerd is en bepalen wie er nog meer toegang moet hebben tot dat bestand.