Migratie stappen van VMware > Proxmox VE

Printen

Migratie vanaf ESXi / vSphere naar Proxmox VE

Let op! Maak back-ups van elke VM voordat u begint aan het migratie traject.

Voorbereidingen:

ESXi omgeving

Ter voorbereiding moet het volgende eerste geregeld worden op de ESXi omgeving*:

1. Onder "System > Advanced settings" moeten de volgende 2 waardes worden gezet
    (op oudere versies (< 6.7.0) moeten deze instellingen vanaf de CLI worden aangepast.):

Config.HostAgent.vmacore.soap.maxSessionCount == 0

Config.HostAgent.vmacore.soap.sessionTimeout == 0

2. Herstart de management Agents.
  3. Zorg dat de VMs geen CD-rom (ISO) gekoppeld hebben aan de machine, zorg ook dat de VMs GEEN bestaande "snapshots" heeft, dit heeft een grote impact op de migratie-snelheid.
  4. Installeer alle nieuwe updates die klaar staan binnen de guest-os van de VM, herstart vervolgens eenmaal de VM.
  5. Download alvast op de VM de qemu-guest-agent bestanden, in het geval van Windows VMs moet ook Virt-IO drivers gedownload worden.
    !! Hierbij krijgt u 1 ZIP bestand en 1 ISO, installeer deze tools & drivers nog NIET.
  6. Documenteer / maak een kopie van de huidige netwerk configuratie, deze instellingen zullen vervallen na de verwijdering van de VMware tools.
  7. Verwijder de geïnstalleerde VMware Tools.
  8. Installeer op de VM de qemu-guest-agent, in het geval van Windows VMs moet ook Virt-IO drivers geïnstalleerd worden.

*Belangrijk! Zorg dat de VM naam / VMdisk-bestand structuur GEEN spaties bevat, indien dit van toepassing is volg dan deze instructies.

**Belangrijk! VMs mogen niet gebruik maken van vSAN storage, hiervoor zult u de VM-disken moeten migreren naar een ander medium.

Proxmox VE

Ter voorbereiding moet het volgende eerste geregeld worden op de Proxmox VE omgeving, zorg er voor dat uw Proxmox omgeving up-to-date is op versie 8.x.

1. Onder "Datacenter > Storage" voegt u de storage "ESXi" toe. Voer hier de opgevraagde gegevens in.
  2. Onder uw Proxmox node krijgt u nu een nieuwe opslag medium erbij, met een wolk als icoon. Verifieer dat alle VM's beschikbaar zijn door op dit opslag medium te klikken.

Start Migratie | ESXi > Promox VE

1. Indien u gereed bent om de migratie te starten, dan zet u de VM uit op de ESXi machine en selecteert u de machine op de ESXi opslag medium die u heeft aangemaakt. Klik vervolgens op "Import".
  2. Wijzig hier indien nodig hardware specificaties van de VM, u kunt hiervoor de Tuxis Migratie best-practices volgen.
  3. Zorg dat de volgende configuratie stukken correct staan;
  • OS Type (Linux, Windows)
  • Default Storage (Ceph, ZFS, lvm, etc.)
  • Default Bridge (vmbr0, etc.)
  • Advanced > Vink "Prepare for VirtIO-SCSI" aan.    <-- geldt alleen voor Windows machines
  • Advanced > Network-Interfaces > VirtIO (Paravirtualized)

4. Als alle instellingen correct zijn ingesteld, klik dan nogmaals op "Import".

5. Laat de import lopen, gebaseerd op de snelheden van de disken & netwerk kan dit een flinke tijd duren.

Afronding

Linux VM | Proxmox VE

1. Check nogmaals de hardware specificaties van de VM, indien van toepassing kunt u hier onderdelen aan toevoegen. Denk hierbij aan EFI-disken, TPM, cloud-init drive etc.
  2. Corrigeer de boot-order van de VM, deze zal standaard proberen naar iPXE te laden. Start hierna de VM.
  3. Log-in op de Proxmox console van de VM, u zult de netwerk instellingen opnieuw moeten configureren. Deze heeft u al op een locatie opgeslagen.
  4. Controleer of alle services correct draaien op de machine.

Windows VM | Proxmox VE

1. Check nogmaals de hardware specificaties van de VM, indien van toepassing kunt u hier onderdelen aan toevoegen. Denk hierbij aan EFI-disken, TPM, cloud-init drive etc.
  2. Corrigeer de boot-order van de VM, deze zal standaard proberen naar iPXE te laden. Start hierna de VM.
  3. Log in met het laatste account waarmee is ingelogd op de machine (voorkomt mogelijke caching problemen).
  4. Corrigeer de netwerk instellingen, u zult mogelijk een waarschuwing krijgen over gebruikte IP adressen.
  5. U kunt eventueel de machine om zetten naar VirtIO SCSI, dit kunt u doen met gebruik van onze instructies. <-- Sla deze stap over indien u niet wilt migreren naar VirtIO SCSI
  6. Controleer de boot-order, en start nogmaals de VM. Controleer of alle services correct draaien. (ADDS, DNS, VPN, IIS)

Disclaimer:

- Tuxis is niet verantwoordelijk voor eventuele schade toegebracht aan uw omgeving én machines tijdens dit migratie proces.