Back-up Synology NAS naar FreeNAS met DiskbayOnline

Printen
Diskbay Online kan geleverd worden met Debian/Ubuntu of met FreeNAS. Wanneer u een Synology NAS hebt kunt u uw NAS eenvoudig back-uppen naar uw harde schijf in het datacenter.
Onderstaande film toont hoe u FreeNAS en uw Synology NAS moet configureren waardoor u uw bestanden van uw NAS buiten de deur kunt back-uppen, veilig in het datacenter. Onder de film kunt u alle stappen nog eens rustig nalezen.
Uw apparaat/browser ondersteunt het video formaat helaas niet.

1. Log in op uw FreeNAS machine
  2. Klik op Storage, Volumes en klap met volume open waar u de back-ups op wilt opslaan
  3. Klik op Create Dataset en maak een nieuwe dataset aan
  4. Klik op Storage, Periodic Snapshot Tasks en Add Periodic Snapshot. Met deze stap bepalen we de retentie van uw backups. U kunt deze stap ook meerdere keren uitvoeren om zo bijvoorbeeld dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse snapshots te maken. Vul de volgende gegevens in:
    • Volume: De dataset die u in stap 3 hebt aangemaakt
    • Lifetime: Hoe lang moet de snapshot bewaard blijven
    • Begin/End: Tussen deze tijdstippen worden snapshots gemaakt. Met de Interval die u in de volgende stap bepaalt
    • Interval: Hoe vaak moet een snapshot gemaakt worden
    • Weekday: Op welke dagen moet de snapshot gemaakt worden
  5. Klik op Account, Users, Add User en maak een nieuwe user aan. Vul minimaal de volgende gegevens in:
    • Username: synology
    • Create Home Directory In: De dataset die u in stap 3 hebt aangemaakt
    • Fullname: Synology Backup
    • Password: Een sterk wachtwoord, u hebt deze later nog nodig
  6. Ga naar Services, Control Services en klik op het gereedschapicoontje achter SSH. Zorg dat Allow Password Authentication aangevinkt is
De FreeNAS server is nu klaar om de back-ups vanaf de Synology te ontvangen. Er zullen, afhankelijk van wat u in stap 4 geconfigureerd hebt, snapshots gemaakt en weer opgeruimd worden. Nu de Synology NAS nog even vertellen wat hij moet uw data moet doen.

1. Klik op het Menu en kies Backup & Replication
  2. Klik op Backup, Create en kies Data backup task
  3. Kies Network Backup Destination, Next en vul de volgende gegevens in:
    • Server Type: rsync-compatible server
    • Server name or IP address: De hostname of het IP-adres van de hierboven geconfigureerde FreeNAS server
    • Username: synology
    • Password: Het wachtwoord dat u aan de synology-gebruiker op uw FreeNAS server hebt toegewezen
    • Backup destination name: Een omschrijving voor uw FreeNAS server
    • Backup module: Het volledige pad naar de Home Directory van de user synology op FreeNAS. Let op dat dit met een / moet beginnen, omdat de Synology anders zal gaan zoeken naar een Rsync-module.
    Klik op Next
  4. Selecteer alles wat u wilt back-uppen en klik op Next
  5. Vul de Backup settings in:
    • Task: Een omschrijving voor deze back-up taak
    • Directory: Dit is een directory in de directory die u in stap 3 hebt opgegeven
    • Vink Enable block-level backup aan
    • Vink Enable backup schedule aan en geef aan wanneer de back-up moet draaien
  6. Klik op Apply
Als u wilt kunt u de back-up gelijk laten draaien. Selecteer de taak en klik op Backup now!

Bekijk het filmpje
https://www.tuxis.nl/wp-content/uploads/2022/02/Synology-FreeNAS.mp4

Meer over Diskbay Online >